London, 7. mart 2017 - „Misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je da je aranžman sa Srbijom, od svih aranžmana u nedavnoj prošlosti, jedan od najuspešnijih“, izjavio je u Londonu u intervjuu za BBC World servis glavni ekonomista srpskog pregovaračkog tima sa EU i predsednik UO Komercijalne banke dr Vladimir Krulj. On je ocenio da je to rezultat činjenice da je Srbija u prošloj godini uspela da ostvari suficit u budžetu, dok je za ovu godinu planiran deficit od samo 1,7 odsto BDP-a. „Takve standarde je ponekad teško postići, čak i za države koje su punopravne članice EU“, istakao je dr Krulj i dodao da se prognozira da će Srbija u narednim godinama ostvariti ekonomski rast na nivou između 3 i 4 procenta. On je posebno naglasio da je suština političke platforme premijera Aleksandra Vučića zasnovana na jasnim ekonomskim ciljevima.

Dr Vladimir Krulj je istakao da je samo prošle godine, prognoza ekonomskog rasta u Srbiji tri puta revidirana naviše. Počelo je sa 0,8 odsto, pa je usledilo 1,5 odsto, da bi na kraju godine Srbija dostigla 2,8 odsto privrednog rasta, istakao je Krulj. „To znači da, ako nastavimo ovim tempom, i kao što je premijer Vučić naveo nekoliko puta i što je suština njegovog političkog programa – a to su ekonomski rast i ekonomska korist, ne postoje razlozi zašto ne bismo imali bolji učinak od predviđenog, kao i u prethodne tri godine“, naglasio je dr Vladimir Krulj.

On je dodao da je privatizacija državnih i strateških preduzeća jedno od glavnih dostignuća ove Vlade jer se u prošlosti, od 2000. do 2012. vodila stalna rasprava o tome kako da se obavi privatizacija preduzeća u državnom vlasništvu. „Ovo je zapravo prva vlada koja je zacrtala vrlo jasan rok kada će se taj proces završiti. I ovaj proces teče po planu“, istakao je Krulj.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li su predstojeći predsednički izbori u Srbiji ključni za nastavak reformi, dr Vladimir Krulj je istakao da je premijer Vučić poznat po tome da povlači poteze ne zato što su laki, već zato što su teški. „Nedavna istraživanja javnog mnjenja građana Srbije pokazuju da sve što radi premijer Vučić u vezi sa Evropskom unijom, u vezi sa svim reformama koje treba da se sprovedu, uvek nailazi na podršku više od 50% građana Srbije.To znači da je Srbija snažno strateški orijentisana prema Evropskoj uniji, ali radi to i zbog sebe, jer dve trećine svoje trgovine obavlja sa Evropskom unijom, 80 procenata ukupnih investicija dolazi iz Evropske unije, dok je nezaposlenost značajno smanjena“, zaključio je u intervjuu za BBC Word servis glavni ekonomista srpskog pregovaračkog tima sa EU i predsednik UO Komercijalne banke dr Vladimir Krulj.

Video snimak sa ovog gostovanja je na linku.