Preporuke za klijente: Kako da prepoznate pokušaje SMS prevara i prevara putem društvenih mreža

12.01.2024.

Dragi klijenti,

Vaša sigurnost je naš prioritet. U skladu sa tim, obaveštavamo vas da je u proteklom periodu primećen porast prevara na društvenim mrežama i putem SMS-a, koje imaju za cilj zloupotrebu vaših ličnih podataka.

Prevare se sprovode zloupotrebom naziva poznatih pružaoca poštanskih, bankarskih i drugih usluga i to direktnim slanjem malicioznih SMS poruka, objavama na društvenim mrežama ili direktnim kontaktom sa lažnih/kompromitovanih profila. Ove aktivnosti imaju za cilj krađu vaših kredencijala (korisničko ime i lozinka), podataka sa platnih kartica i drugih ličnih podataka.

Radi zaštite vaših podataka i finansijskih sredstava, pozivamo vas da se upoznate sa primerima prevara.

SMS prevare i kako ih prepoznati

Sadržaj SMS poruka i pošiljaoci se konstantno menjaju i prilagođavaju, a svim zlonamernim SMS porukama je zajedničko da postoji određeni problem sa isporukom paketa (treba da platite carinu ili troškove transporta, da potvrdite adresu i sl.) ili prilivom na račun (potrebno je da date saglasnost za dobijanje novčane nagrade i dr.). Ono što se od vas zahteva je da otklonite postojeći problem klikom na link i/ili dostavite tražene podatke (podaci sa platne kartice, kredencijali, kodovi koji su stigli SMS-om, a odnose se na transakciju koju niste vi inicirali).

Prevare na društvenim mrežama i kako ih prepoznati

Prevare sa nagradnim igrama se najčešće sprovode putem plaćenih oglasa ili objava na lažnim/kompromitovanim nalozima. Sa druge strane, prevare sa kupovinom kriptovaluta ili trgovanjem akcijama najčešće počinju direktnim kontaktom na društvenoj mreži od strane nepoznate osobe. Zajedničko u ovim prevarama je primamljiva ponuda u vidu brze zarade koja je veća što je veći ulog, a da bi učestvovao, korisnik treba da ostavi svoje podatke ili sliku svoje platne kartice, lične karte, kredencijale za pristup elektronskom ili mobilnom bankarstvu i sl. Za trgovanje kriptovalutama ili akcijama dodatno se zahteva instaliranje određene aplikacije. Da bi prevara bila što uverljivija, korisnicima se prezentuje da su zaista stekli obećanu zaradu, ali za preuzimanje iste traži se kontrausluga u vidu uplate određenog iznosa na ime provizije. Prevare se najčešće završavaju pražnjenjem računa korisnika.

Preporuke za zaštitu:

  • Ne odgovarajte na neočekivane poruke i nepoznate brojeve;
  • Ne otvarajte linkove iz SMS poruka nepoznatih i neproverenih pošiljaoca;
  • Ne ostavljate lične podatke, podatke o bankovnim računima ili podatke sa platnih kartica (broj platne kartice, datum isteka, CVV broj sa poleđine kartice, PIN kod), kao ni slike sa ovim podacima, na inicijativu neproverenih naloga na društvenim mrežama, Viber/SMS poruka ili imejla;
  • Ukoliko vam se neko predstavlja kao kurirska služba, pošta, carina, banka, brokerska firma i sl. i prilikom isporuke paketa ili pružanja drugih usluga zahteva dodatno plaćanje ili verifikaciju, što je suprotno od standardne prakse, nikako nemojte odgovarati na nepoznatu SMS poruku i kliktati na link iz poruke, već svaki takav zahtev najpre proverite sa institucijom koja vam se obraća i to putem zvaničnog sajta, odnosno javno dostupnih i proverenih kontakt podataka;
  • Nikada ne prihvatajte ponudu veb-pretraživača da sačuva vašu lozinku, pogotovo ne za servis elektronskog bankarstva;
  • Svoje kredencijale ne otkrivajte nikom;
  • Kodove iz SMS poruka koje vam šalje Banka ni u kom slučaju ne delite, prosleđujte ili saopštavajte drugima;
  • Nemojte davati dozvolu za udaljeni pristup vašem mobilnom telefonu ili računaru putem AnyDesk ili TeamViewer aplikacije, ukoliko to od vas zahteva neprovereno lice ili institucija;
  • Ne posećujte i ne vršite kupovinu preko nebezbednih sajtova;
  • Koristite isključivo licenciran softver i antivirusnu zaštitu na svom računaru i redovno vršite bezbednosna ažuriranja operativnog sistema.

Uvek imajte na umu:

  • Kurirska služba, pošta, carina, banka i sl. nikad vam neće tražiti kredencijale ili podatke sa platnih kartica za pružanje usluga (prijem paketa, potvrdu prijema transakcije, preuzimanje kartice i sl.);
  • Vaši kredencijali služe isključivo za logovanje na sajt/aplikaciju/nalog kojem pristupate i treba da budu poznati samo vama;
  • Podaci sa platnih kartica se unose samo na proverenim sajtovima i to prilikom plaćanja koje ste sami inicirali;
  • Aplikacije instalirane iz nepouzdanih izvora često sadrže maliciozni softver i/ili imaju skrivene automatske aktivnosti koje nisu poznate korisniku.

 

U slučaju da ste žrtva prevare ili da su vam nalozi kompromitovani, odnosno sumnjate da postoji mogućnost da ste osetljive podatke podelili sa trećim licem, molimo da izvršite promenu svoje lozinke/ PIN koda i da se bez odlaganja obratite Kontakt centru NLB Komercijalne banke na jedan od sledećih načina:

Pozivanjem broja telefona: +381(0)11 20 18 600

Slanjem imejla: kontakt.centar@nlbkb.rs

Popunjavanjem kontakt forme koja se nalazi na sajtu Banke: Kontakt centar | 011 20 18 600 | NLB Komercijalna banka Beograd (nlbkb.rs)

Odlaskom do jedne od ekspozitura Banke: Ekspoziture | Kako do nas | NLB Komercijalna banka ad Beograd (nlbkb.rs)

Vaša NLB Komercijalna banka A.D. Beograd